Похватите за проследяване на глобалната система за позициониране, позната още като GPS, са преносими устройства, които позволяват на мениджърите на флота от превозни средства, родители и собственици на коли от всякакъв вид да наблюдават и проследяват своите автомобили и камиони. GPS тракерите за проследяване в реално време за коли са в състояние да предоставят моментни данни за скоростта и местоположението, а по-евтините опции записват този вид информация за по-нататъшна употреба. С някои устройства за проследяване чрез GPS за кола е възможно дори да се настроят сигнали в реално време, които да се изключват, когато водачът ускори движението или се отклони от определения път.

Как работи GPS проследяването?

GPS проследяването използва мрежа от спътници, за да определи местоположението на устройство, специално проектирано за тази цел. Основната идея е, че GPS тракерът използва процес, наречен трилатерация, за да определи физическото местоположение въз основа на разстоянието от три GPS спътника. Това е същата технология, използвана от вашата портативна или автомобилна навигационна система.

Разликата между GPS тракера и автомобилната навигационна система е, че навигационната система ви осигурява местонахождението и посоките на шофиране, докато тракерът запазва данните на вашата шофьорска история или ги излъчва в реално време.

Когато GPS тракерът за кола е в състояние да излъчва местоположението, той обикновено използва същата технология, която мобилният ви телефон ползва, за да осъществява повиквания или да се свързва с интернет. Ето защо някои устройства за проследяване на GPS устройства изискват месечна абонаментна такса.

За какво се използват устройствата за проследяване на автомобили?

Основната цел на устройството за проследяване чрез GPS за кола е да ви уведомят къде се намира вашето превозно средство през цялото време и има много различни сценарии, в които това може да ви бъде от полза. Например, ако колата ви е открадната, но сте инсталирали тракер, можете да предоставите на полицията точното й местоположение.

GPS тракерите също са полезни за родителите и тяхното спокойствие. С подходящото устройство, монтирано в колата на тийнейджърите, можете да виждате тяхното местоположение в реално време или да видите къде са били и дори дали са нарушили ограничението на скоростта.

Устройствата за проследяване на превозни средства също са изключително полезни за собствениците на големи флоти от коли или камиони. Някои използват технологията, за да знаят къде са техните превозни средства във всеки един момент и за да координират по-добре ежедневните операции, а други се интересуват повече от проследяването на километража за воденето на счетоводство или за възстановяване на разходите.

Разбира се, има и тъмната страна на автомобилните GPS тракери. Някои биха могли да се използват без знанието на собственика на превозното средство. Ако подозирате, че това е така, винаги можете да опитате да намерите устройството, което е било скрито във вашия автомобил. Ако можете да помислите за всяка ситуация, в която може да искате да знаете къде е колата ви или къде е била, тогава може да се наложи да използвате услугите за проследяване на кола. Единственото предупреждение е, че повечето от тези тракери изискват клетъчна услуга, за да ви предоставят данни за местоположението в реално време.

Как да използвате GPS тракер?

Използването му в колата ви обикновено е доста лесно, но все пак на пазара се срещат различни видове устройства. Основната разлика е източникът на захранване, но има и достатъчно вариации.

Някои GPS тракери са проектирани така, че да се включат в бордовия диагностичен (OBD-II) конектор, който обикновено се намира под таблото, близо до краката на шофьора. Ползата тук е, че тези апарати се захранват директно от диагностичния съединител, така че те са изключително лесни за използване. Ако някога сте използвали четец на код или инструмент за сканиране, тогава използването на този тип тракери ще ви е познато.

Другите устройства за проследяване на автомобили са проектирани да се включат в запалката или в приставката за аксесоари, което също ограничава мястото, където можете да ги инсталирате. Те са много лесни за инсталиране и използване, но някои от тях ще продължат да извличат енергия, дори когато не шофирате. В този случай трябва да изключите проследяващото устройство.

Най-дискретните GPS тракери за автомобили се захранват от батерия, което означава, че те могат да бъдат инсталирани навсякъде. Тъй като няма външен източник на захранване, този тип тракери трябва да бъде премахнат и зареждат периодично.

След като сте инсталирали GPS тракера в автомобила си, можете да използвате софтуер на компютъра, телефона или таблета, за да видите местоположението му в реално време.

Какво казва правото в този случай?

Докато всички употреби, описани по-горе, са законосъобразни в повечето юрисдикции, важно е да разберете, че има някои обстоятелства, при които използването на устройство за проследяване на автомобили може да бъде проблем. Когато имате съмнения, свържете се с адвокат за правни консултации по въпроса.

Основното правило е, че ако това е вашата кола, можете да я проследявате. Това важи и за частните автомобили и за превозните средства, които са собственост на една компания. Така че, ако искате да следите вашето непълнолетно дете или да държите вашите служители под око през работно време, не пристъпвате правилата.

Ако обаче не притежавате колата, то обикновено е незаконно да инсталирате тракер в нея. Съществуват изключения за полицията, но при условие, че първо получат заповед, като и за частни следователи, които работят по указанията на собственика на превозното средство. Това е незаконно при повечето други обстоятелства.

Важно е да познавате всички правни, морални и практически въпроси, когато решите да използвате устройство за GPS проследяване на кола. Не забравяйте, че е важно да сте добре информирани при всяко свое персонално или бизнес решение. Доверявайте се на технологиите умно и им позволете да бъдат не враг, а ваш приятел!