Автомобилните гонки, без значение дали са организирани и умишлени с цел забавление, или в следствие на преследване (включително и от полиция) са изключително сериозна потенциална опасност не само за участниците, но и за околните. По темата едва ли има спорове, но същевременно, такива могат да се появят, когато новината, че на пръв поглед безобидни „стрелички“ биха могли да сложат край на въпросните гонки.

Самата новина гласи, че благодарение на последния технологичен пробив в областта на GPS проследяването американски производители са на път да внедрят уникална по рода си мярка за сигурност, която да предотврати редица бъдещи инциденти, катастрофи и неволни жертви. По начало, идеята им е да предложат устройството си на властите като начин за справяне с бегълците, но правителството в САЩ установява, че концепцията е приложима и за предварително и преднамерени организации на любителите на авто гонки.

За какво все пак става въпрос? Става въпрос за почти стандартна GPS система за проследяване и наблюдение, която обаче ще бъде вградена в специално, почти „бойно“ устройство. Бойният елемент представлява възможността да бъдат изстрелвани миниатюрни стрели, които сами по себе си да разполагат с GPS предавател. Общото устройство или маякът ще се закрепва към каросерията на автомобила или автомобилите, които участват в гонките. Идеята е обезвреждането да се осъществи на безопасно за околните места, тоест обезлюдени, като реално локализацията на самата кола може да се осъществи доста по-рано от назначаването на местоположението за обезвреждане.

От друга страна, за да бъдат надеждно прикрепени към колите бегълци, самите стрели са произведени по специална технология (тя дори е патентована) с много солидни слепващи материали. Накратко, тези материали създават почти нулева възможност за шофьора да отлепи GPS стрелата от автомобила.

Сигурни сме, че цялата тази концепция силно ви напомня на някой екшън от 90-те, но ето, че повечето филми започват (та дори и някои от псай-фай жанра) започват да се превръщат в реалност. Положителното в случая, разбира се, е, че целият напредък се използва за нуждите на безопасността и за общото благо в най-пълния и генерален смисъл на израза.

Въпреки че в мрежата вече започнаха силно да критикуват подобен тип проследяване с доводите, че при използването му може сериозно да бъдат нарушени правата на гражданите, включително за несанкционирано проследяване, трябва да признаем, че ако се ползва в рамките на нормалното, маякът с GPS стрелички си е повече от уникално научно-технологично постижение.

GPS системите за контрол, проследяване и наблюдение тепърва набират сила в разширяването на обсега си на приложение и продължаваме да се надяваме, че и следващите изненадващи концепции, свързани с технологията, ще са отново в името на човешкия прогрес, сигурност и благополучие.