Системите за GPS наблюдение, контрол и защита не просто набраха особено голяма популярност, но от луксозна инвестиция, която си заслужава и последната стотинка, се превърна в необходимост за бизнеса. Като лидер сред всички видове логистични системи и тактики за следене на транспортни средства в движение, както и като топ алтернатива за контрол на работници без навлизане в личното им пространство и в допълнение с намаляване на разходи по документообработка, GPS наблюдението започва да разширява кръга си на приложение.

Нещо повече – една от последните новини в технологичния свят и по-конкретно, в света на GPS контрола и проследяването, доказва, че подобен тип системи съвсем скоро ще станат част и от домашния интериор. Ако трябва да сме точни обаче устройството, за което говорим, съвсем няма да може да изпъкне на фона на домашната обстановка, защото е малко, компактно, по никакъв начин не изпъква в уютната атмосфера вкъщи, но затова пък пристига със страхотна и много полезна функция.

Става въпрос за нова GPS система за наблюдение, която е предназначена за дома и която ще следи и открива в реално време (според производителите й от Garmin със скорост на откриване до няколко стотни) ценни предмети. На този етап, създателите на този home-oriented продукт за GPS навигация и контрол възнамеряват да пуснат продукта си като средство за защита на децата, докато са вкъщи и са сами или с детегледачка, на домашни любимци, както и на ценни вещи.

И тъй като споменахме дизайна на въпросното устройство, трябва да отбележим, че то може да се монтира почти навсякъде. GPS проследяващата и наблюдаваща джаджа прилича на малка монолитна кутийка, наподобяваща формата на сапунерка, но със значително по-малки размери и тежаща по-малко от 50 кг. Устройството е резистентно на вода и влага, разполага с вградена в корпуса си батерия, която издържа до 1 месец в активен режим.

GPS наблюдението може да се активира за период 24/7 като в случай на необходимост, опасност или друго непривично смущение в картината у дома, то изпраща сигнал. След сигнала всеки от притежателите на устройството може в реално време да провери какво се случва в дома му през почти всякакъв браузър (важи както за стандартните десктоп, така и за мобилните браузери). Сигналът пък се изпраща под формата на съобщение, което да получите или като SMS, или в имейла си.

Последно, но не по важност, трябва да отбележим, че устройството е „умно“, защото пази информация за движение на следения и пазен обект. В историята на проследяването можете да правите справки по всяко време и макар GPS джаджата да не е особено евтина в момента, защото все още е в етап на своя дебют, убедени сме, че инвестицията си заслужава, а съвсем скоро с навлизането на пазара, цената й ще спадне до нормални граници.