Готови ли сте да обогатите познанията си?

1. Има общо 31 сателита, включително 2 резервни спътника, от които поне 24 сателита за GPS са в орбита около Земята. Това означава, че всеки GPS сателит орбитира около нашата планета на всеки 12 часа.

2. Основната идея на Глобалната система за позициониране (Geo Positioning System) или GPS се основаваше на разработки на LORAN и Decca Navigation System, които бяха използвани по време на Втората световна война, за да спомогнат за навигацията на кораби и самолети от голям диапазон.

3. Когато Съветският съюз стартира Спутник през 1957 г., двама американски физици започнаха да наблюдават предаването на спътника. Те скоро разбраха, че могат да идентифицират спътника в орбитата си, използвайки Доплеров ефект. Това по-късно ще се превърне в основен принцип, използван в GPS системата. Промяната в честотата на сигналите от GPS сателитите помага при идентифицирането на местоположенията.

4. GPS е използвана за пръв път от САЩ за военни цели. Техните нужди от глобална навигационна система по време на студената война предизвикаха въвеждането на GPS.

5. Преди да се появи GPS, се е използвала навигационната система на флота. Необходимостта от по-бърза навигационна система за операции на високоскоростната военна сила принуди експертите да мислят дали е възможна навигация чрез използване на спътници.

6. В началото GPS е наречен Navstar. Първият сателит Navstar стартира през 1978 г. Първият напълно развит GPS сателит бе пуснат през 1989 г.

7. GPS бе предоставена на обществеността след едно бедствие. През 1983 г. полет 007 на Корейските авиолинии беше свален от Съветския съюз. Загинаха 269 пътници на борда, след като самолетът влязъл в забраненото съветско въздушно пространство. Този инцидент подтикна президента Роналд Рейгън да осигури публичен достъп до военната сателитна навигационна система DNSS на Съединените щати, известна като GPS в момента.

8. Въпреки че наличието на GPS е било направено публично достояние, висококачествените GPS системи бяха ограничени до военната употреба до съвсем скоро. Въпреки това, на 1 май 2000 г., тази практика беше премахната. Понастоящем GPS за граждански цели дори е по-точен.

9. GPS е въведен за пръв път в автомобилите през 1996 г.

10. С 31 активни спътника в орбита, GPS се превърна в част от всяка технология, която използваме – от мобилни телефони до автомобили.

11. Ако мислите, че GPS е свързан само с навигацията, грешите. Той може да се използва и за определяне на точното време. Всеки GPS сателит се състои от атомни часовници и сигнали за време, които GPS приемното устройство може да използва, за да получи точния час. Тези сигнали се използват за задаване на времето в нашите мобилни телефони.

12. Системата е толкова популярна, че дори GPS обувки се предлагат на пазара сега. Те са главно насочени към намиране на хора с болестта на Алцхаймер, в случай, че се загубят.

Бонус факт!

13. Знаете ли кой е изобретил GPS навигационната система? Брадфорд Паркинсън от Лабораторията по приложна физика, Иван А. Гетинг от Аерокосмическата корпорация и Роджър Л. Истън от Лабораторията за морски изследвания.