Хората са гледали небето, за да намерят своя път от древни времена. Древните моряци използвали съзвездията в нощното небе, за да разберат къде са и къде отиват.

Днес всичко, от което се нуждаем, е прост ръчен GPS приемник (или накратко за системата за глобално позициониране), за да разберем точно къде сме навсякъде по света. Но ние все още се нуждаем от високи обекти в небето, за да разберем къде сме и как да стигаме до други места.

Сега, вместо звезди използваме сателити. Над 30 навигационни сателита кръжат високо над Земята. Тези сателити могат да ни кажат точно къде сме.

Какво точно е GPS?

Глобалната система за позициониране (GPS) се състои от сателити, наземни станции и приемници. Сателитите действат като звездите в съзвездията – защото знаем къде се очаква те да са по всяко време.

Наземните станции пък използват радари, за да се уверят, че те действително са там, където мислим, че са. Приемник, какъвто може да откриете в телефона си или в колата на родителите си, непрекъснато следи сигнала от тези спътници. Той определя колко далеч са от някои от тях.

След като приемникът изчисли разстоянието си от четири или повече спътника, той знае точно къде се намирате. Честито! От мили нагоре в пространството, вашето местоположение на земята може да се определи с невероятна точност! Те обикновено могат да определят къде се намирате на няколко метра от действителното си местоположение. Повече високотехнологични приемници, обаче, могат да разберат къде сте и в рамките на няколко сантиметра!

Древните моряци от историята ще бъдат омагьосани от скоростта и лекотата на набелязване на вашето местоположение днес.

GPS в ежедневието

Има много важни неща, за които се използва GPS – но може би нищо не е по-важно от намирането по най-бързия на парче пица! Също така е много важно да подпомагате бизнеса си по този начин, особено ако той е свързан с транспортните услуги. Един GPS тракер може тотално да промени начина, по който управлявате своя автопарк и хората, с които работите.

Така че системата за глобално позициониране не просто улеснява живота ни, тя дори ни помага да сме успешни предприемачи!