Длъжностните лица в местния парламент на Ню Делхи няма да получат пари за гориво за своите автомобили от 1-ви октомври, ако те не са оборудвани с GPS системи за проследяване. Това заяви главния министър на областта Арвинд Кейривал.

Ето какво сподели той пред медиите: „Забелязах, че някои висши служители се радват на шест превозни средства. Това трябва да спре. Мерките са насочени към спиране на тази злоупотреба“.

Кейривал говори и за други прегрешения високо в йерархията и издаде строги указания за инсталиране на устройствата във всички държавни автомобили до 30 септември. След като бе попитан за отсрочка, той отхвърли искането за двумесечно удължаване на настоящия режим, при който властимащите в Ню Делхи се придвижват.

Той вече издаде заповед, като поиска от ръководителите на различните отдели да се уверят, че превозните им средства няма да работят без GPS тракери.

Какви бяха реакциите

Все пак много от управляващите приветстваха този радикален ход. Според тях, това ще доведе до повече прозрачност в използването на държавни превозни средства. Междувременно длъжностните лица ще трябва да предоставят и писмен документ, че не ползват повече от едно превозно средство.

Друг служител на местния парламент, обаче, отбеляза, че “за разлика от по-големите територии, Ню Делхи е географски компактна област. Според него, големите злоупотреби не са там или по-скоро са почти „незначителни“.

Според груба оценка, има около 5 000 държавни автомобила, включително около 600 частни возила, които са наети от различни отдели за правителствени цели. Заповедта на Арвинд Кейривал гласи, че няма да се плаща за горивото на наетите возила, ако са повече от едно на служител, или ако не е инсталиран GPS тракер до посочения краен срок.

Стана ясно още, че департаментът планира да закупи GPS устройства от правителствения електронен пазар на Индия, за да може те да бъдат директно взети без търгове.

А за да научите повече за предимствата при използването на GPS системи, следете нашия блог за още новини и много полезна информация!