Квантов компас да замени GPS навигацията и всички нейни форми и системи за проследяване, контрол и наблюдение? Възможно ли е наистина подобно нещо? Не живеем ли в ерата на технологиите и не са ли те бъдещето?

Разбира се, че няма как да отречем, че именно те очертават пътя на прогреса за цялото човечество, но е невъзможно и да не се съгласим, че дори съвършените технологии понякога отчитат бъгове. Това не е извод, който правим ние или който наскоро се е появил сред научните среди. Никоя машина реално не е застрашена от грешки, повреди и неакуратност. Така например, при GPS системите за навигация основният проблем, обикновено, се крие в хипотезата на липса на добър обхват или случаите, които поради подобна липса получената информация и изведените координати са безполезни, некоректни и дори фатални.

Възможно ли е подобен проблем да бъде преодолян? Оказа се, че е възможно и именно той, квантовият компас би могъл да се справи със ситуацията. До този извод достигат английските учени от Imperial College London. След като отчели, че именно обхватът е в основата на 90% от грешните подавания на информация през GPS система (без значение от конкретното предназначение) те се заемат с откриване на решение. Учените създават въпросният квантов компас и след като преминават през редица тестове стигат до извода, че ако се наложи на пазара със своите предимства, които покриват недостатъците на днешните GPS технологии за навигация и проследяване, те ще ги изместят изцяло. Това, което прави квантовият компас толкова ефективен, е самата му структура. Реално той е изработен от изключително сложна мрежа от лазери. Тази мрежа работи по начин, който изключва необходимостта от съвременните сателити, даващи нужния обхват, за да работи GPS системата.

Квантовият компас все още не е пуснат на пазара и не е официално представян като технология на бъдещето в кой знае какви официални конференции и научно-технически конгреси. В момента, екипът на лондонските учени е зает да тества прототипа. Това, което правят специалистите от Imperial College London, е да охлаждат до максимално ниски температури атомите, след което да измерват отделните характеристики на квантовите вълни в компаса, след като се подаде ускорение.

Специалистите, запознати с тестваната технология, способна да подобри качеството на GPS проследяването и навигацията, са на мнение, че тя ще е отличен инструмент за подобряването на пътната инфраструктура особено в случаи на сериозни проблеми и то на големи територии. От екипът на лондонските учени пък заявяват, че на този етап техният квантов компас е с твърде големи размери и може да бъде внедрен само към структурата на големи транспортни средства като самолети и кораби. Изборът на тези транспортни съоръжения се дължи и на факта, че те не зависят от електрическата енергия толкова силно.