В 21 век новинарските сайтове и социалните мрежи постоянно ни заливат с нови и нови термини, някои от които често ни объркват. Макар GPS да не е нещо твърде ново като понятие по нашите географски ширини, сякаш малко хора знаят как точно работи тази система за проследяване на автомобил, например. Още по-особеното е, че много хора бъркат този термин с GPRS, което е доста груба грешка в света на технологиите. Сега ще ви обясним защо.

GPS проследяване на автомобили

GPS е просто начин да се намери определено местоположение на планетата. Във всяка точка на земята най-малко три сателита трябва да са в права линия към приемника, за да могат да се отчетат точно. Това може да не винаги е вярно, тъй като на определени места планините и пукнатините могат да попречат на един GPS тракер да има директна видимост към три спътника.

Така или иначе, основната операционна концепция на двете системи е триангулацията, която използва GPS приемник за измерване на разстоянието чрез радиосигнали от сателитите. Друг интересен факт, за който малко хора знаят, е, че военните разполагат с най-точната версия на GPS.

Също така някои приложения за GPS изискват месечна такса.

А какво тогава е GPRS?

GPRS може да има още само една буква, но все пак е напълно различна материя. Тя означава пакетна радиовръзка за общо ползване (от английското General packet radio service). Това е начин за изпращане на данни чрез радиовълни, които понастоящем се използват за предаване на глас. Данните в цифров вид се изпращат в пакети, които се декодират от приемащата единица, което може да бъде например чифт от модерните слушалки, които са активирани за технологията.

GPRS е допълнителна функция, която се предлага през мобилната телефонна мрежа. Едно от ключовите й предимства е скоростта, като оценките оценяват теоретичните скорости на около 171 kbps. Когато вземете предвид това, е лесно да разберете защо GPRS се възприема като по-добра услуга от конкурентните SMS и CSD технологии.

Няколко от настоящите GPRS приложения, които се използват широко, са уеб браузването и разговорите в мобилната мрежа. Технологията Push-to-talk започва да затвърждава присъствието си в модерния свят и така файловете се прехвърлят с все по-голям обем през GPRS мрежи.

Възможна област на растеж за приложенията GPRS ще бъде тази на дистанционното управление, където можете да имате достъп и да контролирате дома си и уредите в своята къща. Можете да активирате и деактивирате алармата, предпазваща къщата ви, да включвате и изключвате електрическите светлини у дома и дори да включите климатичната инсталация, преди да сте се прибрали вкъщи.

За да обобщим, GPRS е услуга за пренос на данни под формата на пакети. Това означава, че прехвърлянето на информация се постига чрез разбиване на данните в пакети, преди да бъдат изпратени, и след това повторното им сглобяване, след като бъдат предадени и получени. Това е много подобно на начина, по който функционира интернет, където данните се разделят на битове и се изпращат.

Използването на пакети за прехвърляне на данни също означава, че наличната честотна лента за използване на GPRS може да бъде споделена между няколко потребители, което е много по-ефективен метод от разпределянето на един канал за всеки потребител.

Във века на технологиите, ние също трябва да се движим интензивно и в крак с тях и то не само заради общата ни култура, но и защото нововъведенията значително подобряват качеството на нашия живот. Бъдете информирани и модерни граждани на света!