Ако наречем трафика днес глобален проблем, няма да сбъркаме, нито ще звучи преувеличено. Да работиш сред невероятното гъмжило от автомобили, управлявайки своя автомобилен парк, е задача с повишена трудност.

Много управители на фирми или автопаркове смятат, че са в състояние да следят своите автомобили чрез телефоните, таблетите и безплатните приложения, които съществуват, и това е съвсем достатъчно, за да бъдат сигурни ,че управляват надеждно автопарка.

От друга страна GPS системите изглеждат сложни, както за инсталация, така и за употреба. Цената на услугата също буди тревоги и инвестицията изглежда нерентабилна на този фон.

И така, защо една фирма от транспортния бранш или голяма компания със собствен автомобилен парк трябва да има на разположение GPS система за контрол?

Неразбирането на нуждата от проследяващи системи има няколко основни момента . Логично звучащите доводи срещу проследяващите системи обикновени биват оборени от практиката. Ще ги отбележим накратко.

Доверието на фирмата в персонала изключва необходимостта от GPS  система

Всъщност GPS проследяването не изчерпва само наблюдение на служебния автопарк. Тази система има за основно предназначение намаляване на разходите и скритата неефективност, която се получава заради недостатъчната информация към контролиращия.

Всеизвестно е, че GPS проследяването е начин да се намали разхода на гориво, както и разходите по поддръжка на автомобилите. А датчиците, които следят различни параметри, са особено търсени, най-вече този за проследяване на температурата в хладилната камера на камионите, превозващи товари на дълги разстояния.

Ефективността на всеки маршрут се увеличава не в проценти, а в пъти. Това означава безопасност и сигурност за всички компоненти в превозите – товар, шофьор, самото транспортиращо средство, както и точност при реагиране на всякакви ситуации.

Шофьорите се отнасят негативно към GPS проследяването

Когато шофьорите се запознаят с възможностите на GPS системата, те започват да разчитат на нея за своята сигурност, както и за използването на проследяването като контрол за изпълнение на поставените задачи. Двупосочната връзка с шофьора дава неочаквана опция – пренасочване на движението, тоест промяна на зададения маршрут поради възникнали нови обстоятелства. Административната работа, която отнема много време, също се облекчава с тази възможност.

Системите за проследяване са прекалено сложни

Инсталирането на самата система се прави от специалисти, а оперирането с нея се извършва след обучение, което не изисква никакви особени технически познания. Компонентите на този тип системи са близки – приемащо устройство в обекта за наблюдение и интерфейс, който визуализира информацията.

Няма реална нужда от система за проследяване

Всички останали средства за комуникация не могат да дадат специфична информация като например позицията на движещото се превозно средство в реално време, техническото му състояние, движението му и време на спиране, скоростта, разхода на гориво. Всички средства за комуникация, които не са включени в единна система, могат да се изключат, да излязат от обхват, да се повредят и други непредвидени моменти, които преустановяват напълно възможността за проследяване.

Нищо повече от стандартното не може да се получи чрез системите за проследяване 

Има базови параметри, които се настройват и ако всичко приключи само с тях,  наистина не могат да се използват всички възможности на техниката. Затова GPS Control предлага услугата FIXY Weeb. Тя дава денонощен и изключителен като качество контрол над обектите на логистиката, а това неминуемо повишава приходите.  Възможността да се покрие всяка специфична нужда на клиента е неоценим плюс в работата на системата.

Цената за тази услуга я прави нерентабилна

GPS тракинг системата предполага инвестиция, изразяваща се в хардуерни устройства за всяко от превозните средства, както и поддръжката им всеки месец. Инвестицията се възвръща много бързо, защото отпадат моменти като излишен пробег, работещ двигател, без превозното средство да се движи, преразход на гориво и други. Клиентът избира какво точно да наблюдава, кога и на каква цена. Това са опции, които правят услугата гъвкава, а потребителите получават възможност да контролират цената с оглед на моментните си финансови възможности.

GPS системите за проследяване са технология, която не се е доказала

Възможността да се локализират и проследяват обекти в реално време и във всяка точка с помощта на сателитна връзка и други безжични връзки не е ново достояние, което получаваме от технологиите, а нещо доказано от десетилетия и широко разпространено сред потребителите с помощта на наложили се марки като Garmin. Това, което се предлага, е доразвитие на вече създаденото и изпитано в практиката на едно по-високо ниво.