Много хора вече са чували за GPS проследяване. Всъщност, дори тези, които не знаят много за това, може дори да се запитат защо има икони на смартфоните им, които са обозначени с тези три букви. Ако сте объркани по отношение на тази технология, ето кратко разяснение за нейната употреба.

Но първо, какво е GPS?

Това е така наречената „системата за глобално позициониране“, разработена от американското правителство. Състои се от 24 спътника на орбита над планетата и получава сигнали от тези спътници, за да ги използва за определяне и проследяване на местоположението на устройството, обикновено с точност до няколко ярда при оптимални условия.

GPS тракерите използват няколко спътника, за да прецизират местоположенията чрез триангулиращи модели. Това означава, че колкото повече сателити устройството може да “види”, толкова по-точно ще бъде то в локализирането на местата.

Какво може да се направи със системата?

GPS устройства се използват за намиране на хора, домашни любимци или други неща почти мигновено – докато този, който се опитвате да откриете, има такова устройство. Можете да проследявате членове на вашето семейство, ценности, багаж или дори колата си за секунди. Благодарение на усъвършенстваната технология, можете да получите местоположението в реално време. Информацията, от която се нуждаете, може да ви бъде изпратена чрез текстово съобщение, електронна поща или дори чрез графика на всеки компютър или смартфон, до който имате достъп.

Това означава, че можете да следите времето, в което вашето дете излиза от училище и се прибира у дома. Сигналите също ви известяват, когато тракерът е някъде извън разрешената зона, за да можете да проследявате колата на вашия тийнейджър или по-възрастен родител, когато пътуват извън обичайните си маршрути.

Местата на автомобили или дори цели флоти от превозни средства могат да бъдат намерени в рамките на секунди. Когато ваш член на семейството или служител се окаже в беда, например, съществува и SOS бутон, който те могат да натиснат, за да изпратят автоматично предупреждение до вас или до полицията.

Всеки обект, който ви носи стойност, като произведения на изкуството, бижута или дори багаж по време на пътуване, също може да бъде оборудван с тези тракери. Всеки актив, или дори домашен любимец (gps за кучета), който трябва да наблюдавате, може незабавно да бъде проследен.

Как да избирате устройствата?

Има различни видове GPS тракери, но при избора на един, трябва да проверите дали той върши точно това, от което имате нужда. Зависи дали искате да проследявате повече от една кола за своя бизнес или нещо друго, което се нуждае от мониторинг, като човек или обект.

Можете да си купите портативни батерии, които осигуряват мобилен достъп за вашите устройства за проследяване.Те са компактни, така че можете да ги използвате навсякъде – в раницата на вашето малко дете, на екскурзия или в чантата на тийнейджърите. Има и допълнителни магнитни монтиращи се кутии, които ви позволяват да монтирате преносим тракер за кола, когато не искате водачът да знае, че е проследяван.

Ако знаете, че само трябва да следите една кола, можете да разчитате на вграден GPS в автомобил. Тези апарати се захранват от собствената си електрическа система – няма нужда да ги презареждате. Тези системи изискват бързи и лесни инсталации и са напълно невидими в колата. Дори шофьорът няма да знае, че е устройството е там, освен ако не му кажете.

Най-важното нещо тук е да спазвате етичните и професионални норми, като в същото време осигурите безопасност за ваш, вашето семейство, служители и ценни стоки. Векът на технологиите ни предлага повече от това, за което сме мечтали. Защо да не се възползвате?