Великобритания ще проучи възможността за разработването и пускането в действие на собствената спътникова навигационна система, съобщи „Даунинг стрийт“, на фона на съмненията за бъдещото включване на Острова в ключов европейски проект след Брекзит.

Премиерът Тереза ​​Мей е създала работна група от експерти по инженерство и авиация, ръководена от космическата агенция на Обединеното кралство “за разработване на варианти за британска глобална навигационна спътникова система, която да насочва ракети и силови навигационни спътници”.

Екипът ще проучи предоставянето на граждански и криптирани сигнали, за да даде на британската система сходни възможности за търговия и сигурност като доминиращата американска GPS система.

Европейският съюз вече е посочил, че британските компании биха могли да бъдат блокирани от наддаването за договори за “Галилео” – европейската сателитна система на стойност 10 милиарда евро, разработена, за да конкурира американския GPS. Великобритания изигра основна роля в развитието на системата, която се очаква да бъде напълно функционираща през 2026 г. и заяви, че трябва да може да продължи да участва като пълноправен член след напускането на ЕС през март следващата година.

Но Лондон изглежда губи аргументите си. Блокът реши по-рано тази година да премести една от сателитните мониторингови бази на “Галилео” от Великобритания в Испания, за да запази сигурността въпреки Брекзит. Източник на “Даунинг стрийт” каза: “Искаме пълен достъп до “Галилео “, включително важните защитени елементи, които ще помогнат при направляването на британски ракети. Но ако нямаме достъп, ще намерим алтернатива“.

Великобритания ще може да използва отворения сигнал на “Галилео”, но на въоръжените сили и службите за спешна помощ може да им бъде отказан достъп до кодираната система, когато тя е напълно готова през 2026 г.

Бизнес секретарят в британското правителство Грег Кларк писа до ЕС миналия месец, като изрази загриженост за възможното изключване на Великобритания от разработката. Специалисти от правителството и частната индустрия ще вземат участие в новата работна група с цел стартиране на британска система до средата на 2020 г., казаха още от „Даунинг стрийт“.

Системата би използвала отвъдморски територии, за да осигури глобалната мрежа от места, необходими за наземната инфраструктура. Тези британски територии понастоящем разполагат с оборудване, необходимо за функционирането на системата “Галилео” на ЕС.

Великобритания е световен лидер в разработването на сателитни технологии, изграждайки 40% от малките спътници в света и един от всеки четири телекомуникационни спътника.